Azfar-ism Be careful of what you wish for

6Feb/040

APA? firewire?

aheh. lama tak post. beberapa hari ni aku demam dan selsema. pening kepala, makan tak rasa apa-apa, nak bergerak pun terasa tak larat. asyik tido aje kerja aku. makan minum pun dah atas katil. dah macam anak raja pulak. kelas pun terpaksa lah tak pergi. well, apa boleh buat...ahehe :)

aku baru aje beli firewire card hari tuh. dah lama aku rancang nak beli benda ni. nak buat video editing, tapi disebabkan masa dan wang yang tidak mengizinkan aku pause dulu projek nih. tapi untuk hari tuh, tanpa berfikir panjang, aku angkut terus firewire card tuh. oh, gembiranya perasaan aku. anywhuu, hari tu sebenarnya aku nak pergi low yatt nak cari tempat yang boleh service notebook. cari punye cari terjumpa satu tempat. specialize dalam baiki notebook. duduk le aku dekat 1jam lebih dengar tokei kedai tu kelentong aku disambil dia cabut-cabut notebook kakak aku ni. bila dah siap servis, dia sound aku: "you try dulu la dalam 1 week kalau tak ok, you datang lagi. service charge rm30 ya" peh, rm30 aje untuk godek-godek notebook dan dicampur dengan sedikit sebanyak kelentong. tokei kedai tu cuma kasi bisnes card dia aje la. kalau cam ada satu kedai aku pergi dulu, dia siap offer air lagi. hehe. kalau camni aku pun nak bukak kedai lah. kelentong-kelentong aje dah untung. balik je rumah, aku terus-terus aje pasang firewire card tuh. edit video. ha ha ha...terasa canggih pulak aku. senang le sikit. boleh saving tape dv. dah le satu tape mahal nak mampus.

Filed under: Rants No Comments
3Feb/040

near death experience. again?

well, aku baru je balik dari penang ni. gile ah jam dari lembah beringin sampai ke kl. pening kepala aku. tak ape lah. janji sampai rumah dengan selamat. cumanya tadi time on the way balik ke kl lah ada bende yang gile dah terjadi. time tu kat bukit lepas terowong kat perak. bukit sebelum tol. time tu jalan jam, dari lepas terowong ke tol. aku bawak le pelan-pelan. dah habis pelan dah. distance ngan kereta depan pun aku jaga. bila sampai kat lereng bukit, aku biar aje kereta aku cruise down. tapi tetiba aje kereta depan aku emergency brake. terkejut aku, terus tekan brek. aku terlupa nak pam ke, nak tarik handbrake ke. semua terlupa. tekan-tekan brake, dia tak jalan. time tu ada dalam 1 meter. aku tengok macam dah takde harapan dah. mati le aku kali ni. tetiba refleks aku pusing stering ke kiri. time tu kalau lambat sesaat, aku dah hentam kereta depan aku sekuat-kuatnya. ish...seb baik kereta proton wira aku tu response dia cepat. selamat aku untuk hari tu. dan nasib baik jugak le takde kereta kat sebelah kiri aku. sayang gila aku kat kereta proton tu. walapun tadi mak aku dah offer nak tukar pakai bmw, aku tak mau tinggalkan kereta tu. sayang gile. mungkin aku refurbish aje le kereta tu nanti. leather seat, cd-player atau mungkin tukar enjin mivec. esok kene chek ngan ah meng la brake ngan tayar aku. pehal le ntah.

aku baru je habis dengar lagu dari soundtrack 30 hari mencari cinta. :band: vcd dia pun ada kat rumah ni, tapi aku malas tengok lagi. nanti le agaknye. apasal aku tetiba minat sheila on 7 ni pun aku tak tau. ahaha...nak pulak adik aku duk kumpul cerita queer eye for the straight guy tuh. aku duk layan tengok sekali. anywhuu...chow

Filed under: Rants No Comments
2Feb/040

korban

aku balik kampung kat penang ni tanpa disedari yang aku ada assignment yang banyak nak mampus tapi belum siap lagi. mungkin ini korban. ahehe. aku dah bawak buku dan kertas-kertas yang perlu masa balik kampung ni, tapi tak cukup. last-last separuh jalan je aku buat kerja kat sini. raya korban kat penang ni kire ok lah. kalau pergi sembahyang raya kat masjid bayan baru ni, memang dah macam pergi fashion show. gadis-gadis kilang kat sini, especially warga indonedia dressing nak pergi sembahyang raya, pehh...memang menangis la kalau model betul tengok. kalah abis. macam-macam fashion ada. ada yang belah tang tu, ada yang belah tang ni. macam-macam le lagi. habis le orang-orang tempatan. tapi...kalau nak bising-bising, kadang-kadang tak patut juga. walau seglamer-glamer pun pakaian diorang ni, diorang datang le jugak sembahyang raya. kalau nak ikut anak melayu yang lain, especially perempuan yang dalam lingkungan umur 16-22, tak banyak pun aku tengok. mungkin semuanya tengah tido lagi ataupun lebih prefer duduk kat rumah tengok tv. ada jugak bebudak remaja lelaki yang tak pergi sembahyang raya pun. kalau sembahyang fardhu pun masih tertinggal-tinggal, takkan le sembahyang yang satu tahun sekali ni pun tak mau pergi.

anyways, kalau aku pergi penang ni, aku memang nak pergi bukit ferringhi. nak beli dvd. ehehe...kekadang kalau aku tak pergi sana, aku pergi beli dvd kat bukit mertajam. collection dia banyak lagi dari kl. cerita-cerita lama pun ada. boleh buat collection. aku nak kena balik kl hari ni. esok kelas dah bermula. aku tengah bersiap sedia nak kasi my ass kicked by lecturer. aku tak datang kelas tambahan hari jumaat aritu. well, apa boleh buat. family matters...ehehehehe...

Filed under: Rants No Comments
31Jan/040

limau masam dan cikgu disiplin

hip hip hurey...aku nak kena pergi penang ini hari. yang tak bestnya, aku kena drive dari kl sampai penang. adik beradik aku walaupun dah belajar bawak kereta tapi semuanya tak reti nak drive lagi. aku dah le mengantuk. time CNY haritu, aku dapat satu kotak limau. keseluruhan limau2 tu ok la, kecuali ada satu dua yang masam. pastu terkena kat aku pulak yang masam tu. tak pe lah. semalam group aku kena panggil dengan course tutor atau dengan kata lain, cikgu disiplin. bebudak group aku la bengong, kelas ada tapi duk ponteng-ponteng. lecturer pun dah naik bengang, terus sound course tutor. apa lagi, kena basuh la dekat sejam kat conference room. pening gak kepala aku. time course tutor tanya soalan, jawapan bebudak kasi semua yang bengon-bengong. aku punyele pikir nak cari jawapan yang canggih agar tak dapat dicounter balik dengan course tutor, akhirnya aku dapat satu ayat. "nak dapat waktu yang compatible dengan masa saya". ha ha ha...terus jadi 'template' ayat aku. takpelah. tapi kalau nak diikutkan, bebudak group aku dengan aku-aku sekali memang patut kena basuh kat conference room haritu. dah seekor-sekor cam haram jadah je, datang tak datang kelas. siapa tak bengang. time aku jadi lecturer sementara dulu, aku pun bengang kalau budak tak datang kelas. kalau henset berbunyi dalam kelas pun aku bengang gak. basicly, bebudak ni nak kena suluh dulu baru nampak jalan. tak mau cari lampu suluh sendiri.

masuk cerita lain, aku sebenarnya kesian gak kat orel selama ni. dia beli domain mahal-mahal dengan aku dengan harapan dapat webhosting yang ok. dulu dia join server aku, tapi server tu pulak si sundal yang maintain cam haram, terus hancur server tuh. pastu dia pun guna geocities. sekarang aku baru je setup webserver yang baru. so far, semuanya nampak ok, canggih dan mantap. webmail pun dah setup sekali. so, aku pun kasi le dia space sikit kat aku punye webserver. aku host la website dia tuh. saja tolong2 member. kalau bukan sekarang, bile lagi? but anyway, untuk bebudak lain yang duduk bawah hosting aku nih, jangan lupa iklan-iklan di website anda. kang aku libas kepala sorang-sorang karang...ahaks! gua calo dulu bai.

Filed under: Rants No Comments
29Jan/040

lecturerku tengok mutant x

hurm hurm hurm...lama seh tak post. balik-balik aku kasi reason busy (tapi memang iye pun). final dah makin hampir. assignment pun banyak yang nak kena hantar. takpelah. aku pun dah kurang-kurangkan tido aku. especially waktu malam. duk menaip je nak abiskan program c yang durjana nih. aritu time kelas database, lecturer aku ada le tanya bebudak, diorang tengok tak cerita mutant x. peh, sungguh advance lecturer aku ni. berjiwa muda. dia kata, biasanya dia tengok smallville hari ahad, tapi sebab sekarang cerita tu nak masuk season 2, dia ganti lah dengan cerita lain. takpe ah. aku baru-baru ni time raya cina, pergi penang ngan boss & kakak dia. lama giler aku tak pergi penang. biasanya bila mak ngan ayah aku ajak pergi sana, aku terasa malas le. kerja banyak kat kl. pergi penang aritu pun tak sempat jalan-jalan ke mana pun. ingatkan nak pergi bukit ferringgi, tapi tak sempat. jadi aku ngan boss lepak kat kedai burger member dia aje la. dapat gak merasa lepak gerai burger sambil main kad uno. ha ha ha, yang bestnye, first frame game tuh aku menang. sambil aku jalan-jalan kat penang, aku pi jalan-jalan gak kat kedah. ingatkan nak jumpa nenek aku kat lunas, tapi dia takde kat rumah. mungkin lain kali lah.

anyway, aku akhirnya dah beli webserver. ni pun baru pindah. ada sesetengah file dan function tak jalan masukkan lagi. tengok la kalau aku ada masa, aku setelkan le. keseluruhannye yang aku tengok, webserver ni best gak le. senang config sebab pakai cpanel. so, tak banyak masalah cam dulu-dulu aku pakai ssh terminal. kene ingat command itu ini. old skool gak le gamaknye. ok ah, gua calo dulu...

Filed under: Rants No Comments
28Jan/048

video clip pupus oleh dewa

video clip pupus. sedih gak le, teringat kisah lama :cry: ...ha ha ha. tengok video di sini... tapi quality tak best sikit la sebab nak kasi cepat load.

Filed under: Fun 8 Comments
21Jan/040

that was close

it was raining. emm..today. i was kinda sleepy. plus, i had a fever. i hate when water drip from my nose. it's...err...not pleasing. then my dad called me on my mobile saying that be prepared to pick up my relatives at jalan duta bus station. i'm a bit afraid when driving in the rain. i have this bad memories that happens when i'm in penang last year. phobia if i must say. but, to be a good son, i follow the order.

on my way back to the house, in front of IJN, there was a toyota supra kept 'cucuk' my car from behind. of course my intention was first getting the driver to be annoyed. after a while, i felt sorry and gave way. i guess this driver was racing with the other cars in front of me and it would be a shame to him/her for owning a toyota supra but can't even compete with a malaysian car. while my car is in the center of the road (three lane highway), suddenly all cars in front of me do an emergency brake. i was going about 60-80km/h that time, so i was enable to brake on time. when i looked left, i saw a car just crashed into the pillar of an overhead bridge. on the diagram, X is the car that crashed, Y is the car behind. probably Y has 'cucuk' the X car, so that when X try to go the left and pushed the brake, it lost control and smashed into the pillar. man, if i had followed my heart and not brain and kept racing with that idiot supra, follow the 'darah muda', i would be involved in an accident today. takut pulak rasanya. my advice to all drivers especially the young ones and who still has the 'P' sticker, please driver carefully especially this festive season. i've seen these young drivers and 'P' sticker drivrs handle their car and they drive like shit. most of them. sometimes they endenger other people and the people who rides with them. when they get their licence, they eager to show off their 'so called' driving skills to their friends not knowing that it might hurt someone. there are many people who are skillfull than you all dudes, get over it. most of these young drivers are like that, i have experience being a 'P' driver and now even i have a full license, i still drive like shit. that's what i want to change. really.

drive smart everyone, remember your family and friends.

Filed under: Rants No Comments
19Jan/040

i stink

hurm...new layout. plus i now had started writing about politics (huh?). i love the past layout. some says it makes my site more professional. especially the customers that has been there. none of that grungy, poser great homepage webmaster wannabe like. well, i'm not trying to be one. just a person who likes to experiment with his toys. but i've got this e-mail from my webhosting saying that my website takes too much of the bandwitdh. that can't be good. it seems that my previous design has too many graphics and scripts. oh, and it eats up the cpu usage with the sql query, php and all of that shit. looks like i had to tone down. redesign my php scripts so that it have no errors wont stressed out the cpu. it might burn (ha ha ha...). enough of that computers mumbo jumbo shit. my new design is i'm going for a simpler mode. and low usage of graphics and scripts of course. i'm kinda opting for a blog + photoblog mode. every pictures has its story. photography is fun. after changing to the new layout, the bandwith usage dropped 50%. damn. i'm in the process of getting a new server for webhosing. maybe after that i don't have to worry about bandwith anymore.

i was quite terkejut lah last week. i was given this comment that no one has given me before. i only use bedak when going to class. one day i use my perfume (kenzo), to class. after a while talking to my friend, she said that whose perfume smell like this and she wanted to puke. man, that was an offense to my perfume dude. all this while nobody complain about it. all i got was compliment on how nice i smell. oh, probably just her hormones or pms. damn damn. maybe i should buy a new perfume. that smells more nicer. nevermind. today i went to sungai wang to buy hard disk and floppy drive. man, i was very tired but i managed to complete all my errands. that's a good thing. on my way home, suddently i had this bowel movement. i thought i couldn't make it to home and just crap in my pants. nasib baik sempat. tu pun i've been slowing down my breath to lower my metabolism and perhaps slow down the movement of colon. on my arrival at home, i ran to the toilet and have this crap of the day. it was...

great. ha ha...

Filed under: Rants No Comments
15Jan/040

only in malaysia

when i saw this sign, damn 8-O ...see other sign i encounter by .

14Jan/040

tarot card

i don't know what the hell tarot card is. but here's mine...

edited : uh...mine's already gone. create one for yourself here.

Filed under: Fun No Comments
8Jan/040

kahwin awal?

aku takde masa nak dengar muzik sekarang. kalau tak sebelum ni, kalau pergi kelas ke apa ke, mesti bawak sekali cd cd lagu yang aku burn, boleh dengar dalam kereta. sebelum ni jugak, selalu gak aku buat aktiviti "edisi siasat" ngan member aku. dia bawak moto, aku pegang kamera. sebelum ni jugak, selalu aku lepak-lepak kat kedai mamak. borak2, tengok bola, sampai pagi. sekarang nampaknye dah takde masa aku nak buat semua tu. busy gile-gile punye lah. sebab busynye?

assignment yang dah mula berlambak-lambak.

tapi memang hectic la life sekarang. dengan assignment lagi, dengan projek lagi, dengan kerja lagi. ish. kalau aku boleh berjaga 3 hari berturut-turut, jadi bionic man, memang complete kerja-kerja aku. boleh aku lepak-lepak study untuk final. tapi, well...whuttudu. terima aje la yang seadanya. nak komplen banyak-banyak apa gunanya. minggu ni dah nak cam selalu aku lepak kat hq mru. buat assignment kat sana. senang sket, sebab kat sana ada fotostat. anyway, hari ni kira bersejarah la jugak sebab buat pertama kali aku dapat connection ke internet full, 512kbps. gile seh. memang laju nak mampus. bangga le sekejap...hehe

petang tadi, lepas kelas, classmate aku ajak lepak kat library, nak bincang pasal projek programming untuk final. aku memula malas gile nak pergi, tapi sebab dia dah beriye-iye nak jadi ahli kumpulan aku (satu group, 2 orang), aku pun pergi aje le. janji pukul 1430, tapi borak punye borak kat mamak, sampai kul 1420. rushing la pulak balik rumah, ambik bahan-bahan untuk discussion. notebook pun kene bawak. lab penuh, ada kelas. sampai dekat-dekat nak pukul 3. member tension je muka. apa ble buat. time aku tengah bincang ngan member ni, datang nadia, dia nak tanya aku pasal programming c. aku kalau dia tanya, cepat je jawabnye. iyelah, walaupun aku takde apa-apa feeling lagi kat sesiapa buat masa ni, tapi aku suka tengok dia. well, certified pervert. of course le aku tengok bahagian-bahagian 'womenhood' dia. ha ha ha. pervert, sungguh pervert. balik cerita bincang ngan member aku tadi, lepas je bincang, aku borak-borak le ngan dia. cerita pasal kerja, life, etc. dia berminat dengan design website aku, pastu dia kata mungkin nak hire aku designkan website untuk syarikat dia. aku tak kisah. borak punye borak, dia cerita la pasal masa dia yang selalu tak cukup. dia kata nak kemas rumah, dan tiba-tiba dia cakap ni: "nak jaga anak lagi. i sayang anak i, tapi...", hah!, bile dengar anak je, jeng jeng jejengg...aku terkesima kejap. aku ingatkan time aku borak-borak kat mamak sebelum tu dengan member-member aku, diorang cakap 'ahli kumpulan' aku ni dah kawin. aku diam aje le sebab aku kurang dengar sket. rupa-rupanye betul. he he he. aku malas le tanya pasal apa kawin awal. serasa aku, umur dia pun dalam 20 tahun. dah ada anak pun. well, semoga idup berbahgia aje le aku ucapkan. jgn gado-gado. kesiankan kat anak. he he he. aku ni bile kawin?

ingat dah tahun 2020, boleh le kot. tu pun tengok la dulu. heheh...

Filed under: Rants No Comments
7Jan/040

my older posts

i've started to joined this blog world in the year 2002. that's about 3 years now. blogging that time was a bitch. not to mention my terrible host with lots of popup. anyway, here's my 'lost' blog archives. err...enjoy?

www.azfar.my/home/content/archives.html

Filed under: Rants No Comments
Pages (64):« First...596061626364