Azfar-ism Bring out the geek in you

12Feb/040

balik-balik geng rebonding

wuyoo...final dah dekat giler babas. minggu depan aje. start dengan paper database pulak tu. aduile. tadi petang kelas terakhir. semua kena sound. dengan aku aku sekali kena sound. walaupun aku tak banyak buat slack. kekadang je attendance rongak sikit. ahehe. cerita-cerita pasal database, aku pulak terlupa nak hantar kertas kerja untuk kitar hayat pembangunan dan kitar hayat pengkalan data. sikit lagi nak siap, seb baik minggu depan baru due. cuma yang pening sekarang ni kertas kerja dengan coding untuk c. due hari sabtu ni. adui. rakan projek aku lagi sorang tuh tak datang-datang kelas dari minggu depan sampai minggu ni. rakan projek aku yang dah kahwin tu. dia la rakan projek aku. masalah famili ke. payoh aaa kalu dah kawin ni. masalah aje aku tengoknye. tapi pepehalpun gua tak masuk campur urusan dan hal-hal orang ni. takkan nak menyibuk life orang. kecuali le diminta menyibuk, tu pun boleh le enterprame sket.

anywhuu...hari ni ada sesi mentor mentee. aku pun tak tau ada ke tak. bebudak dalam group aku senyap je. kat semua orang aku antar sms tanya ada ke tak, seekor pun tak jawap. siye punye geng rebonding. menyusahkan aku je. nak telefon aku pun susah gile. balik-balik aku jugak. bil pun dah nak naik melambung. esok kelas aku ingat nak sembur sikit. bebudak muda mudi ni payahlah. kalau bagi muka sikit, mula la nak pijak kepala. susah sungguh. dah le aku sibuk petang tu. nasib baik aku sempat jugak beli racun rumpai. eheheh...

aku baru je redesign website sdarians 959. aku letak video-video yang aku sempat ambik. nasib baik ada ikhwan yang baik hati dan sudi sponsor bandwidth dan web space untuk sdarians 959. terima kasih ikhwan. boleh aku upload memacam video kat situ. nak pulak aku baru beli firewire. space si ikhwan tu banyak gile, 1gb rasanya. bayar pun murah. nak banding dengan webhosting aku ni, bayar mahal, tapi dapat sikit je. tengok le mungkin kalau dah expire sesi ni, aku nak tukar ke tempat lain le. kredit card pun kredit card la. janji murah sikit. tapi setakat ni aku punya webhosting provider nampak ok je. takde downtime. kalau nak banding dengan dulu aku pakai malaynet, asyik jahanam je server. dah naik bosan aku setiap kali down kena setup balik sendiri webserver, ssh, apache, mysql, php, bla bla bla...

Filed under: Rants No Comments
9Feb/041

geng rebonding buat hal lagi

aku baru je setel buat open house hari sabtu lepas. member-member kolej aku ada gak datang, tapi malam. member-member lain cam ex-sdarians, budak ex-uitm, aku tak expect datang pun. well, aku tak ajak pun kalau nak to be exact. diorang tu semua full of crap. :flip: tunjuk muka bila tengah susah aje. dah senang, lupa member, cam biasa lah. anywhuu, open house aku ok la secara overallnya. aku tak kisah sangat pun. yang pentingnya, time open house, perut aku mesti kenyang. minggu lepas aku ada kelas tambahan hari jumaat. ikutkan, aku malas betul kelas lepas sembahyang jumaat. badan dah terasa malas, tapi tak kisahlah. pergi aje. sesampai, tengok aku sorang je baru sampai ke kelas. time tu dah 15 minit lambat. bebudak ni nak buat hal lagi ke. minggu lepas, lecturer baru je mengamuk sebab budak ponteng kelas. tak serik-serik gamaknye especially geng rebonding. tak kisahlah. janji tak ganggu idup aku sudah. geng diorang ni ramai cawangan. yang paling poyos sekali yang suka lepak depan pejabat admin. cafe punyelah banyak boleh lepak, duk menyemak kat depan tu gak. aku nak lalu pun susah...

Filed under: Rants 1 Comment
6Feb/040

APA? firewire?

aheh. lama tak post. beberapa hari ni aku demam dan selsema. pening kepala, makan tak rasa apa-apa, nak bergerak pun terasa tak larat. asyik tido aje kerja aku. makan minum pun dah atas katil. dah macam anak raja pulak. kelas pun terpaksa lah tak pergi. well, apa boleh buat...ahehe :)

aku baru aje beli firewire card hari tuh. dah lama aku rancang nak beli benda ni. nak buat video editing, tapi disebabkan masa dan wang yang tidak mengizinkan aku pause dulu projek nih. tapi untuk hari tuh, tanpa berfikir panjang, aku angkut terus firewire card tuh. oh, gembiranya perasaan aku. anywhuu, hari tu sebenarnya aku nak pergi low yatt nak cari tempat yang boleh service notebook. cari punye cari terjumpa satu tempat. specialize dalam baiki notebook. duduk le aku dekat 1jam lebih dengar tokei kedai tu kelentong aku disambil dia cabut-cabut notebook kakak aku ni. bila dah siap servis, dia sound aku: "you try dulu la dalam 1 week kalau tak ok, you datang lagi. service charge rm30 ya" peh, rm30 aje untuk godek-godek notebook dan dicampur dengan sedikit sebanyak kelentong. tokei kedai tu cuma kasi bisnes card dia aje la. kalau cam ada satu kedai aku pergi dulu, dia siap offer air lagi. hehe. kalau camni aku pun nak bukak kedai lah. kelentong-kelentong aje dah untung. balik je rumah, aku terus-terus aje pasang firewire card tuh. edit video. ha ha ha...terasa canggih pulak aku. senang le sikit. boleh saving tape dv. dah le satu tape mahal nak mampus.

Filed under: Rants No Comments
3Feb/040

near death experience. again?

well, aku baru je balik dari penang ni. gile ah jam dari lembah beringin sampai ke kl. pening kepala aku. tak ape lah. janji sampai rumah dengan selamat. cumanya tadi time on the way balik ke kl lah ada bende yang gile dah terjadi. time tu kat bukit lepas terowong kat perak. bukit sebelum tol. time tu jalan jam, dari lepas terowong ke tol. aku bawak le pelan-pelan. dah habis pelan dah. distance ngan kereta depan pun aku jaga. bila sampai kat lereng bukit, aku biar aje kereta aku cruise down. tapi tetiba aje kereta depan aku emergency brake. terkejut aku, terus tekan brek. aku terlupa nak pam ke, nak tarik handbrake ke. semua terlupa. tekan-tekan brake, dia tak jalan. time tu ada dalam 1 meter. aku tengok macam dah takde harapan dah. mati le aku kali ni. tetiba refleks aku pusing stering ke kiri. time tu kalau lambat sesaat, aku dah hentam kereta depan aku sekuat-kuatnya. ish...seb baik kereta proton wira aku tu response dia cepat. selamat aku untuk hari tu. dan nasib baik jugak le takde kereta kat sebelah kiri aku. sayang gila aku kat kereta proton tu. walapun tadi mak aku dah offer nak tukar pakai bmw, aku tak mau tinggalkan kereta tu. sayang gile. mungkin aku refurbish aje le kereta tu nanti. leather seat, cd-player atau mungkin tukar enjin mivec. esok kene chek ngan ah meng la brake ngan tayar aku. pehal le ntah.

aku baru je habis dengar lagu dari soundtrack 30 hari mencari cinta. :band: vcd dia pun ada kat rumah ni, tapi aku malas tengok lagi. nanti le agaknye. apasal aku tetiba minat sheila on 7 ni pun aku tak tau. ahaha...nak pulak adik aku duk kumpul cerita queer eye for the straight guy tuh. aku duk layan tengok sekali. anywhuu...chow

Filed under: Rants No Comments
2Feb/040

korban

aku balik kampung kat penang ni tanpa disedari yang aku ada assignment yang banyak nak mampus tapi belum siap lagi. mungkin ini korban. ahehe. aku dah bawak buku dan kertas-kertas yang perlu masa balik kampung ni, tapi tak cukup. last-last separuh jalan je aku buat kerja kat sini. raya korban kat penang ni kire ok lah. kalau pergi sembahyang raya kat masjid bayan baru ni, memang dah macam pergi fashion show. gadis-gadis kilang kat sini, especially warga indonedia dressing nak pergi sembahyang raya, pehh...memang menangis la kalau model betul tengok. kalah abis. macam-macam fashion ada. ada yang belah tang tu, ada yang belah tang ni. macam-macam le lagi. habis le orang-orang tempatan. tapi...kalau nak bising-bising, kadang-kadang tak patut juga. walau seglamer-glamer pun pakaian diorang ni, diorang datang le jugak sembahyang raya. kalau nak ikut anak melayu yang lain, especially perempuan yang dalam lingkungan umur 16-22, tak banyak pun aku tengok. mungkin semuanya tengah tido lagi ataupun lebih prefer duduk kat rumah tengok tv. ada jugak bebudak remaja lelaki yang tak pergi sembahyang raya pun. kalau sembahyang fardhu pun masih tertinggal-tinggal, takkan le sembahyang yang satu tahun sekali ni pun tak mau pergi.

anyways, kalau aku pergi penang ni, aku memang nak pergi bukit ferringhi. nak beli dvd. ehehe...kekadang kalau aku tak pergi sana, aku pergi beli dvd kat bukit mertajam. collection dia banyak lagi dari kl. cerita-cerita lama pun ada. boleh buat collection. aku nak kena balik kl hari ni. esok kelas dah bermula. aku tengah bersiap sedia nak kasi my ass kicked by lecturer. aku tak datang kelas tambahan hari jumaat aritu. well, apa boleh buat. family matters...ehehehehe...

Filed under: Rants No Comments
31Jan/040

limau masam dan cikgu disiplin

hip hip hurey...aku nak kena pergi penang ini hari. yang tak bestnya, aku kena drive dari kl sampai penang. adik beradik aku walaupun dah belajar bawak kereta tapi semuanya tak reti nak drive lagi. aku dah le mengantuk. time CNY haritu, aku dapat satu kotak limau. keseluruhan limau2 tu ok la, kecuali ada satu dua yang masam. pastu terkena kat aku pulak yang masam tu. tak pe lah. semalam group aku kena panggil dengan course tutor atau dengan kata lain, cikgu disiplin. bebudak group aku la bengong, kelas ada tapi duk ponteng-ponteng. lecturer pun dah naik bengang, terus sound course tutor. apa lagi, kena basuh la dekat sejam kat conference room. pening gak kepala aku. time course tutor tanya soalan, jawapan bebudak kasi semua yang bengon-bengong. aku punyele pikir nak cari jawapan yang canggih agar tak dapat dicounter balik dengan course tutor, akhirnya aku dapat satu ayat. "nak dapat waktu yang compatible dengan masa saya". ha ha ha...terus jadi 'template' ayat aku. takpelah. tapi kalau nak diikutkan, bebudak group aku dengan aku-aku sekali memang patut kena basuh kat conference room haritu. dah seekor-sekor cam haram jadah je, datang tak datang kelas. siapa tak bengang. time aku jadi lecturer sementara dulu, aku pun bengang kalau budak tak datang kelas. kalau henset berbunyi dalam kelas pun aku bengang gak. basicly, bebudak ni nak kena suluh dulu baru nampak jalan. tak mau cari lampu suluh sendiri.

masuk cerita lain, aku sebenarnya kesian gak kat orel selama ni. dia beli domain mahal-mahal dengan aku dengan harapan dapat webhosting yang ok. dulu dia join server aku, tapi server tu pulak si sundal yang maintain cam haram, terus hancur server tuh. pastu dia pun guna geocities. sekarang aku baru je setup webserver yang baru. so far, semuanya nampak ok, canggih dan mantap. webmail pun dah setup sekali. so, aku pun kasi le dia space sikit kat aku punye webserver. aku host la website dia tuh. saja tolong2 member. kalau bukan sekarang, bile lagi? but anyway, untuk bebudak lain yang duduk bawah hosting aku nih, jangan lupa iklan-iklan di website anda. kang aku libas kepala sorang-sorang karang...ahaks! gua calo dulu bai.

Filed under: Rants No Comments
29Jan/040

lecturerku tengok mutant x

hurm hurm hurm...lama seh tak post. balik-balik aku kasi reason busy (tapi memang iye pun). final dah makin hampir. assignment pun banyak yang nak kena hantar. takpelah. aku pun dah kurang-kurangkan tido aku. especially waktu malam. duk menaip je nak abiskan program c yang durjana nih. aritu time kelas database, lecturer aku ada le tanya bebudak, diorang tengok tak cerita mutant x. peh, sungguh advance lecturer aku ni. berjiwa muda. dia kata, biasanya dia tengok smallville hari ahad, tapi sebab sekarang cerita tu nak masuk season 2, dia ganti lah dengan cerita lain. takpe ah. aku baru-baru ni time raya cina, pergi penang ngan boss & kakak dia. lama giler aku tak pergi penang. biasanya bila mak ngan ayah aku ajak pergi sana, aku terasa malas le. kerja banyak kat kl. pergi penang aritu pun tak sempat jalan-jalan ke mana pun. ingatkan nak pergi bukit ferringgi, tapi tak sempat. jadi aku ngan boss lepak kat kedai burger member dia aje la. dapat gak merasa lepak gerai burger sambil main kad uno. ha ha ha, yang bestnye, first frame game tuh aku menang. sambil aku jalan-jalan kat penang, aku pi jalan-jalan gak kat kedah. ingatkan nak jumpa nenek aku kat lunas, tapi dia takde kat rumah. mungkin lain kali lah.

anyway, aku akhirnya dah beli webserver. ni pun baru pindah. ada sesetengah file dan function tak jalan masukkan lagi. tengok la kalau aku ada masa, aku setelkan le. keseluruhannye yang aku tengok, webserver ni best gak le. senang config sebab pakai cpanel. so, tak banyak masalah cam dulu-dulu aku pakai ssh terminal. kene ingat command itu ini. old skool gak le gamaknye. ok ah, gua calo dulu...

Filed under: Rants No Comments
28Jan/048

video clip pupus oleh dewa

video clip pupus. sedih gak le, teringat kisah lama :cry: ...ha ha ha. tengok video di sini... tapi quality tak best sikit la sebab nak kasi cepat load.

Filed under: Fun 8 Comments
21Jan/040

that was close

it was raining. emm..today. i was kinda sleepy. plus, i had a fever. i hate when water drip from my nose. it's...err...not pleasing. then my dad called me on my mobile saying that be prepared to pick up my relatives at jalan duta bus station. i'm a bit afraid when driving in the rain. i have this bad memories that happens when i'm in penang last year. phobia if i must say. but, to be a good son, i follow the order.

on my way back to the house, in front of IJN, there was a toyota supra kept 'cucuk' my car from behind. of course my intention was first getting the driver to be annoyed. after a while, i felt sorry and gave way. i guess this driver was racing with the other cars in front of me and it would be a shame to him/her for owning a toyota supra but can't even compete with a malaysian car. while my car is in the center of the road (three lane highway), suddenly all cars in front of me do an emergency brake. i was going about 60-80km/h that time, so i was enable to brake on time. when i looked left, i saw a car just crashed into the pillar of an overhead bridge. on the diagram, X is the car that crashed, Y is the car behind. probably Y has 'cucuk' the X car, so that when X try to go the left and pushed the brake, it lost control and smashed into the pillar. man, if i had followed my heart and not brain and kept racing with that idiot supra, follow the 'darah muda', i would be involved in an accident today. takut pulak rasanya. my advice to all drivers especially the young ones and who still has the 'P' sticker, please driver carefully especially this festive season. i've seen these young drivers and 'P' sticker drivrs handle their car and they drive like shit. most of them. sometimes they endenger other people and the people who rides with them. when they get their licence, they eager to show off their 'so called' driving skills to their friends not knowing that it might hurt someone. there are many people who are skillfull than you all dudes, get over it. most of these young drivers are like that, i have experience being a 'P' driver and now even i have a full license, i still drive like shit. that's what i want to change. really.

drive smart everyone, remember your family and friends.

Filed under: Rants No Comments
19Jan/040

i stink

hurm...new layout. plus i now had started writing about politics (huh?). i love the past layout. some says it makes my site more professional. especially the customers that has been there. none of that grungy, poser great homepage webmaster wannabe like. well, i'm not trying to be one. just a person who likes to experiment with his toys. but i've got this e-mail from my webhosting saying that my website takes too much of the bandwitdh. that can't be good. it seems that my previous design has too many graphics and scripts. oh, and it eats up the cpu usage with the sql query, php and all of that shit. looks like i had to tone down. redesign my php scripts so that it have no errors wont stressed out the cpu. it might burn (ha ha ha...). enough of that computers mumbo jumbo shit. my new design is i'm going for a simpler mode. and low usage of graphics and scripts of course. i'm kinda opting for a blog + photoblog mode. every pictures has its story. photography is fun. after changing to the new layout, the bandwith usage dropped 50%. damn. i'm in the process of getting a new server for webhosing. maybe after that i don't have to worry about bandwith anymore.

i was quite terkejut lah last week. i was given this comment that no one has given me before. i only use bedak when going to class. one day i use my perfume (kenzo), to class. after a while talking to my friend, she said that whose perfume smell like this and she wanted to puke. man, that was an offense to my perfume dude. all this while nobody complain about it. all i got was compliment on how nice i smell. oh, probably just her hormones or pms. damn damn. maybe i should buy a new perfume. that smells more nicer. nevermind. today i went to sungai wang to buy hard disk and floppy drive. man, i was very tired but i managed to complete all my errands. that's a good thing. on my way home, suddently i had this bowel movement. i thought i couldn't make it to home and just crap in my pants. nasib baik sempat. tu pun i've been slowing down my breath to lower my metabolism and perhaps slow down the movement of colon. on my arrival at home, i ran to the toilet and have this crap of the day. it was...

great. ha ha...

Filed under: Rants No Comments
15Jan/040

only in malaysia

when i saw this sign, damn 8-O ...see other sign i encounter by .

14Jan/040

tarot card

i don't know what the hell tarot card is. but here's mine...

edited : uh...mine's already gone. create one for yourself here.

Filed under: Fun No Comments
Pages (65):« First...606162636465