Press "Enter" to skip to content

cikgu bergaduh

what in the world has happened here? teacher cat fight? oh, i would love to see that. damn lucky kids…

from : berita harian online – www.bharian.com.my
date : sunday – february 20, 2005

Dua guru wanita bertumbuk ketika perhimpunan pelajar

KUALA LUMPUR: Dua guru wanita Sekolah Kebangsaan Seri Setia dekat sini dilaporkan bergaduh di hadapan kira-kira 800 pelajar dalam satu perhimpunan mingguan sekolah, Rabu lalu.

Kedua-dua guru berusia 30-an itu dikatakan bertumbuk dan saling bertarik rambut.

Ketika kejadian, seorang daripada mereka dikatakan mengendalikan perhimpunan mingguan itu manakala seorang lagi berada di tempat duduk guru.

Guru yang berada di bawah itu dikatakan naik ke pentas lalu memarahi guru yang mengendalikan perhimpunan, menyebabkan berlaku pergaduhan dan perang mulut.

Pergaduhan menimbulkan tanda-tanya pelajar, bagaimanapun dileraikan beberapa ahli keluarga pelajar yang turut berada di situ selepas menghantar anak mereka ke sekolah.

Berikutan kejadian itu, kedua-dua guru berkenaan membuat laporan polis.

Guru Besar sekolah itu yang hanya dikenali sebagai Ooi berkata, perkara itu amat mengejutkan dan memalukan kerana sepanjang 20 tahun bertugas, beliau tidak pernah menerima laporan kejadian guru bergaduh sesama sendiri.

“Ini suatu yang mengejutkan kerana kami percaya ia berpunca daripada salah faham dan kedua-duanya adalah antara guru terbaik di sekolah ini.

“Saya tidak berada di situ ketika kejadian berlaku tetapi sudah menerima laporan mengenai kejadian.

“Pelajar memaklumkan kepada saya mereka menyaksikan ‘pertunjukan percuma’ dan bertanya sama ada kedua-dua guru itu perlu dihukum termasuk dirotan,” katanya.

Difahamkan, kejadian itu berkaitan masalah peribadi yang berlarutan sejak beberapa tahun dan disebabkan masalah terbabit, kedua-duanya diasingkan mengajar di kelas berlainan blok. Kejadian itu juga sudah dilaporkan kepada Jabatan Pendidikan untuk tindakan susulan.

“Saya tidak kisah siapa yang betul dan siapa yang salah, tetapi mereka mesti bersedia menerima tindakan disiplin,” katanya.

3 Comments

 1. Miki
  Miki 20.2.2005

  HAH — HAH ! :shock: Memalukan sungguh! Sbb peribadi pun nak bawa masuk sekolah. Buat malu.. Tak pasal2 semua org akan gunakan case nie dlm byk hal pergaduhan esp. students. :neutral:

 2. Mohd
  Mohd 2.3.2005

  Cikgu-cikgu sekarang ini berada di persimpangan antara tanggungjawab dan tekanan. Spaatut kita simpati ke atas yang telah berlaku. Demi masa depan anak didik kita ini tidak sepatutnya dijadikan bahan lelucu.

 3. fadh
  fadh 30.1.2010

  lepas ni x boleh nk salahkn pelajar kalu pelajar bergaduh sbb cikgu pun skali bergaduh.sepatutnya
  cikgu boleh selesaikn masalah secara professional
  bknnya dngn cara bergaduh.bila pelajar bergaduh,cikgu ckp mak bapak x ajar anak2 tp kalu cikgu bergaduh?he3,pikir2kan la.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *