Press "Enter" to skip to content

Year: 2006

selamat hari raya aidilfitri

I would like to wish all of my Muslim readers Selamat Hari Raya Aidilfitri (1427H). I also want to apologize for all of my wrongdoings and hope we can start a new book. Maaf Zahir dan Batin. In the meantime, enjoy your holidays, drive save and have fun.

1 Comment

selesai

pejam celik, dah habis 30 hari. sekejap betul. masa 30 hari yang lalu, aku terasa macam waktu berjalan dengan lambat. tapi aku silap. yah, macam-macam yang berlaku dalam waktu 30 hari. ada beberapa perkara baru yang aku belajar, rasa dan cuba. tapi takde aa mencari cinta ke hape. akhirnya aku dapat juga habiskan puasa untuk tahun ni dengan selamat. tiada ganguan luaran atau yang sewaktu dengannya.

untuk mengisi masa lapang, kawan-kawan aku ajar main game secara network. walaupun aku dah tahu lama, tapi saja le buat-buat bodo gitu. setiap hari ada sahaja lawan starcraft le, counter strike le. penat dah tangan ni duk tekan-tekan. tak puas main di pagi hari, lepas terawikh, sambung lawan. guna hamachi networking. siap ada member tension sebab kene ‘tembak dari atas’. he he he…jangan marah ye jon.

tahun ni jugak menyaksikan banyak betul invitaion berbuka kat luar berbanding tahun-tahun sebelumnya. paling aku tak boleh lupa berbuka kat mcd lah. senak perut aku. semua nak di doublekan. siap kene singgah kedai runcit on the way aku ke shah alam semata-mata nak beli eno. nasib tak cirit aje. tetapi yang nyatanya, setiap kali bulan puasa, aku akan teringat kenangan-kenangan dulu yang bolehla dikatakan terindah semasa bulan puasa.

time berbuka, cincau mesti ada. tidak dilupa sirap, soya bean, tebu dan laici. minuman soya campur tu tetiba je ada beberapa tahun lepas. takde le best sangat, buat sakit perut je. kuih yang aku minat, tentunya murtabak. walaupun secara teknikalnya tu bukan kuih, tapi peduli apa aku. aku juga masih teringat yang masa kecik-kecik dulu, aku suka habiskan masa dengan tido. tapi…takde beza jugak le dengan masa sekarang. tido gak sentiasa.

dulu-dulu, waktu petang, mesti duduk depan tv. tengok waktu berbuka. jeles dengan orang borneo sebab dapat berbuka awal. ikut ayahanda ke pasar ramadhan. tolong bonda buat kuih raya. main bunga api. konvoi dengan keluarga, balik kampung…oh kenangan terindah. bila dah tua ni (tua ke?), kebanyakan benda-benda tu dah tak dibuat lagi. jadi bosan. kadangkala teringin, contohnya main bunga api, tapi nanti orang kate buang tebiat pulak.

tapi peduli apa? sempat le juga aku main mercun dan bunga api kat rumah lecturer aku dengan kawan-kawan masa berbuka puasa dengan diorang kat situ. ha ha ha…puas hati aku dapat main mercun bola. tu pun, main betul-betul. takde modify-modify mercun tu nak kasi power ke apa ke. keselamatan tu penting beb. tak moh aku jadi statistik ke hape.

teknologi menjanjikan ketepatan dan kelajuan. ye, memory card henfon aku dah penuh ni. penuh dengan sms raya. bukan le nak kerek atau nak marah atau nak demand lebih. aku tak kesah pun kad raya melalui pos, emel atau yang terkini, sms. tapi aku lebih suka ayat yang di sms tu bunyi ikhlas dari hati. maksudnye guna ayat sendiri le. takde copy paste ayat orang lain. haha…ok la, ok la. i appreciate the gesture. at least korang send jugak sms sampai full inbox.

aku pun dah tak ingat apa lagi yang nak di reminiscent. mungkin sebab kepala aku masih blur. jap lagi nak keluar, shopping raya last minute. aku baru teringat yang aku tak beli lagi seluar dengan baju. baju melayu, sampin semua dah ada. dah siap gosok lagi. keh keh…

okeh, tu je. sekian, salam aidilfitri dari aku di land of the pearl of the orient.

Leave a Comment

brake failure

the day is quite fine with limited visibility (the jerebu). i was from gombak doing some works and cruising along the mrr2 highway. it was all fine and suddenly one day, my car brake stops to work. what the hell? no response. i thought i was going to die for sure. if i applied more pressure, it works but not good enough. so, i just drive in very slow speed and keeping a far distance from the front car, hoping to get to my mechanic as soon as possible.

with the traffic building, i can’t go to my usual place. so i went to the second place. what’s wrong with the brake? somebody cut my brake line? sabotage? i don’t know. but it is fun to imagine. anyways, the problem is with the brake servo. the thing just crap on me that day. well, if it must go, it’ll go. the full complete set costs about thousand something. i opted for the cheap alternative, which is getting the just one part that cost me about below hundred.

now it works fine. phew.

Leave a Comment

terabyte

woohoo…11 terabytes of data receive and transfer in just 6 months. that’s ermm…weird for just a server that run services like webserver, mail server and a dns server. maybe because of the streaming thingy and loads of files i stored in there.

Leave a Comment

habis pun

nyeh nyeh nyeh. akhirnye setel 3/4 kerja untuk tahun ni. aku pun tak tahu nak rasa apa. tapi yang pastinya aku rasa relax. takde gangguan. memandangkan ada sedikit masa free, boleh aku continue hobi aku. bulan puasa ni, banyak la pulak invitation bukak puasa. semuanya buffet pulak tu. ah, ape lagi. makan tak ingat dunia lah. memang alam semesta.

last week ada kawan-kawan ajak berbuka kat mc donalds. diorang suh layan pakej buffet berbuka mcd tuh. aku tengok price sampai rm20. gile ke? gile-gile pun, aku hulur la jugak 2 keping merah kat kaunter tuh. hah, bile mamat staff mcd tu datang meja kitaorang nak order, memasing order macam esok tiada lagi. aku pun termasuklah. 2 big mac, 2 double cheese burger, 3 aiskrim, etc. ini nak kasi sapa makan neh?

aku? habis gak le telan semua tuh kecuali aiskrim. aku dapat layan 1 setengah aje. perut dah tak ble bla lagi. aku rasa staff mcd tu pun takut tengok meja kitaorang neh.

Leave a Comment

tikam menikam

masa aku buat mesyuarat dengan business partner, kiterang membangkitkan satu isu nih. isu tikaman dari belakang. citenye camni. dulu aku dan rakan-rakan aku ada buat joint venture dengan satu kumpulan ni. bergabung untuk wujudkan satu fungsi baru yang berkaitan dengan internet neh. agak famous la jugak kumpulan nih. seantaro malaya la kiranya. secara spesifik, famous kerana portal laman web mereka.

disebabkan diorang sendiri yang mintak ally dengan group aku, rasa seronok lah. kalau nak bandingkan, macam langit dan bumi tapi diorang terima dengan seadanya. aku ingat panas sampai ke petang, rupa-rupanya hujan di tengahari. satu hari tu, kumpulan popular tu keluar dari bulatan group aku. aku pun bertanyalah kat ketua diorang. kenapa, etc. katanya tengah nak eksperimen sesuatu. nanti dalam beberapa hari diorang masuk le balik.

aku pun bersabar tunggu. sekali dah satu bulan tak dengar cerita. rupa-rupanya diorang dah wujudkan fungsi baru yang sama dengan kitaorang. huh, terasa hati sungguh. diorang dah curik resources, idea, etc. pastu keluar macam tu sahaja. bagitau pun tidak. rasa sedih pun ada, bangsa sendiri tikam sama sendiri tapi apa boleh buat? dah nasib badan…

Leave a Comment

drama

last week, i was eating with friends when suddently i heard a loud bang. i thought it was some accident. ish, these people ah, drive carefully la. but anywhoo, my nosy friend go and have a look around. he told me that it was an accident allright but the loud bang is actually a gunshot.

the story is like this. there were 4 foreigners in a green waja, being chased by a police. who knows what crime they do. the chase came to a halt when they hit other cars and a motocyclist, and of course blocked. they exit the car and ran to the housing development ahead, hoping to escape. that’s when the police gave a warning shot and apparently caught them somehow.

i brought my camera along, so i get to shoot some photos of the scene. actually, it was only me who took photos. well uh, maybe others use their camera phone. huh, a real life drama. after that, i went back to my table and continue eating. mmm…

Leave a Comment

the crims

the bored thing attacks again. so, i wandered to this website titled “the crims”. after reading about it a bit, it’s kinda like a simulation on the web about criminal life. you organize your own crime. sounds fun. so i registered with the website.

actually, somebody has already told me about this thing a long time ago and try it a bit. i played it about a week and stopped playing after that. maybe it wasn’t interesting enough back then.

when i saw my friends play the thing one day, i suddenly get the idea of reregister myself and play the game one more time. hoping the tricks up my sleeve will work. who knows, maybe i will not get bored and get lucky perhaps?

enough typing. just register and have fun.

2 Comments

miami vice

well well, it’s miami vice. what i like the most about this movie? to begin, it’s an action movie. i always like an action movie. but, the plot is a bit flat and sometimes confusing. plus there are many scenes that didn’t pass the finas board. yeah, the audience only get to see a bit of the erm…let’s say, the love making part. so of course, i have to get the dvd later. the camera works is kinda different from other movie and the scenes are a bit graphic. brain, guts and blood splatter across the room after being shot with a rifle is awesome. lol.

Leave a Comment

down 16/9/06

sorry for the website downtime on 16/09/2006, 12pm. tmnet myloca datacentre is having a power failure. because of their incompetence, my server has to pay the price for 24 hours. now it’s finally okay though.

Leave a Comment