Press "Enter" to skip to content

Wang umpan?

so, i was reading metro (lol, don’t ask)…

PUTRAJAYA: Gerakan memesongkan akidah umat Islam di negara ini kini menyasarkan golongan remaja dan penuntut universiti menggunakan wang, makanan dan hiburan sebagai umpan.

Difahamkan, gerakan itu berselindung di sebalik pertubuhan tertentu yang memperoleh dana dari dalam dan luar negara bagi membiayai usaha memesongkan akidah belia di negara ini.
Mendedahkan perkara itu, Pengerusi Islamic Outreach Abim (IOA) Kelantan, Datuk Dr Abdul Razak Kechik berkata, kumpulan itu dipercayai memujuk remaja secara tidak langsung dengan memberi bantuan kewangan, makanan dan menyediakan hiburan yang menjadi kegemaran utama golongan itu.

“Kami dapati gerakan itu semakin aktif. Sasaran utama golongan remaja bermasalah kewangan dan kesukaran hidup.

“Mereka menggunakan pendekatan pujukan halus dengan mengadakan kaunseling, memberi makanan atau membayarkan yuran pengajian di universiti bagi pelajar susah.

somehow i think, these people confuse between ulterior move and charity. what do you expect man? surely they turned up at jabatan agama for help. after being shunned by those jabatan agama citing, “not enough budget”, desperate for help, they’ll accept any offer they get. including from other religious party. then, they’re labelled as terpesong akidah.

those jabatan agama people really need to stop taking zakat money.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *