Press "Enter" to skip to content

Azfar-ism Posts

a joke went too far

phew, last night i check, my space has become too crowded. most of them are picture files from my photoblogs. so, like a worried monkey, i download all of the photos (shit, i don’t have any copies on my pc), and started to minimize the graphics and compress them using this great tool i found on download.com. the program was neat. it slashed half of the space my photoblogs use. due to we don’t know what the hell happened problems on my webserver, my imagemagick module was still unavailable. so i had to use manual thumbnailing for the photoblogs. banyak hal la sikit. but somehow i noticed that software thumbnailing is far more better than imagemagick in terms of size and quality. don’t know if i’m about to use software thumbnailing from now on but imagemagick is great because it eliminate the hassle of me having to crop the pictures, uploading, etc. except for the big ass thubnail file size they produced.

:beng: i’ve been insensitive lately. cussing people and not thinking of their emotion. what the hell happened to me? like i’m slowly turning into a full time asshole. i remember one afternoon having just wake up from sleep and started to make some crude joke to one of this people on my ym. suddenly he started to jammed me back. i can say this dude is really pissed off. this is the one person among all my friend that still take my joke too seriously. i mean, too 8-O seriously. i don’t know what the hell his problems are but i’ve done many jokes that far more worse than that but the only reactions i get was a bit angry at first but then we just shake hands and get over it. i don’t know lah. probably this whole mess is my fault, or i don’t know how to write properly or whatever. so, to him, all i can say is…:furk:

Leave a Comment

my c programming final project

for my final, i had to write a program in c in groups. one of the girls choose me to be in her group. i thought she can help me with this but she seems busy with her family, etc. (yes, my classmate is married). so, i had to do all of it on my own. she just do the presentation. how fun…i have a copy of the program here. feel free to look at it…get the whole code here.

1 Comment

my barcode

My Barcode barcode on the left reads / worth: a 21 year old male, that lives in Malaysia, is 89 inches heigh and weighs 143.29 pounds is: $2.80. full of crap eh? get your barcode here.

 

 

 

Leave a Comment

rambut dia macam orang putih lah

parents aku baru balik dari penang. ah…akhirnya aku dapat makan nasi yang original. kalau tak biasanya aku makan nasik kedai ataupun kakak aku masak. tapi memandangkan kakak aku pun bz kerja, biasanya nasik kedai aje la. lambat gila aku bangun hari sabtu. dekat pukul 11. bangun sarapan, pastu bantai tidur lagi. ntah le. tak tau pasai apa. masa aku bangun sekejap tuh, tengah mamai, mak aku tanya nak dye rambut ke tak, aku dengan pening kepala pun iyekan aje la. sudahnya bila dah siap, rambut aku perang habis. dah macam orang putih plak. tak kisah la tu kot. malamnye, aku kene teman mak & kakak aku pi pasar malam, depa nak beli ikan. lama seh tak pergi pasar malam ni. kalau tak, dulu2 hari sabtu aje memang pergi ah pasar malam ni. wajib. saja nak tengok-tengok barang makan dan orang. ahe he. dulu masa aku pergi pasar malam, selalu gak aku jadi stalker. hehe. orang first yang aku cari, ex time sekolah dulu. ana cikgu besar. saja je kalau jumpa boleh rehash balik zaman-zaman dahulu kala. lagi sorang yang aku cari, si dee. aku baru tau dia ni jiran setaman aku time kat uitm. anywhuu, kalau jumpa dee ni pun bukannya aku buat borak-borak. sekadar angkat tangan aje. aku tak minat dee. macam kata-kata hilmi semalam time aku borak ngan dia kat dalam msn messenger, takde selera. aheheh…time kat pasar malam ni gak le aku ternampak ada la sekor dua pakai cap dan cermin mata hitam duk jalan-jalan kat pasar malam ni. aku pun terpikir yang gile betul panas malaysia ni sampai malam pun nak pakai cermin mata hitam. mungkin sebab nak bergaya kot…ahehehe…gile. ni disambil aku menaip entry nih, aku tengah testing cd-player aku yang baru. adik aku pi beli, nak ganti yang hilang dulu. well, anywhuu, aku tak suruh pun dia beli ganti balik. tapi bila dia dah beli, lantak le. aku tak kisah…

1 Comment

gambar friendster member

untuk merumuskan semuanya, aku layan friendster gak selain daripada myspace. aku layan friendster dulu. masa first2 dulu, ada ramai member-member yang hantar e-mel kat aku, invite join friendster tapi aku duk delete je e-mel tu. last-last bila frienster tu dah hype, aku pun join le. pastu aku join plak myspace. cerita pasal friendster, ada satu member aku ambik gambar style macam ni. tak tau le aku rasa kelakar ke apa ke, tapi disebabkan aku tengah boring dan aku baru je bangun dari tidur petang aku, aku pun ambik gambar ni. saja suka suka…ahe he he. sapa yang ada add aku kat friendster, cari le kalau jumpa member aku yg pose gaya cam gambar ni. dan kepada yang pose gambar camni jangan mara aa… gurau je…hehehehehehhe…

1 Comment

final aku dah habis

huhu…akhirnya, final aku dah habis. pening kepala, tension-tension pun dah beransur-ansur hilang. lagipun aku lama aku tak post, busy dengan study (ceeewahhhh…). anywhuu…bile final dah habis ni, aku terpaksa sibuk dengan kerja-kerja web design la. dah melambak dah. tak siap-siap. untuk ringankan kerja aku, aku buat sub kat sesapa yang berminat nak design grafik untuk aku. ada la yang berminat. sekarang aku ada la selalu lepak kat mru. tolong-tolong si boss setting server olympic ni. pakai linux redhat, boleh la sikit-sikit. aku reti mandrake aje, walaupun linux mana-mana pun sama gak. tapi tadi ada masalah dengan login root. bengong, kene mintak tolong ustaz gak nanti. dia ok je, takpe la kot. aku bila kat mru ni suka download aje sebab rate dia lagi tinggi dari rumah aku. sini 1mb, rumah aku 512 je. aku punya cd player hilang haritu. aku letak dalam kereta. pastu adik aku pulak bawak kereta pastu parking kat luar rumah tak kunci kereta. apa lagi, kena sapu lah. aku perasan time kereta ada kat luar rumah tuh, aku ada nampak satu lori parking depan rumah nenek putih. aku hanya mampu syak aje la. tapi apa boleh buat kan. benda dah hilang. sayang aku dengan cd player tu. cam nyawa. kumpul duit siap punye lama nak beli…ahe he…

Leave a Comment

nak jadi playa ke?

hari ni aku kena bangun awal. iyelah, tengah syok-syok tido elma telefon aku. tapi aku tak sempat jawab. bila aku call balik, dia sound aku pasal assignment c. aku duk termenung kejap, pastu baru aku teringat yang nak kena antar hari ni. aku apelagi, cepat2 mandi, pastu pegi kolej. sampai kolej aku lepak ngan mel kejap kat bawah, isap rokok. dia pun apa lagi, open cerita yang dia nak ushar si nad. aku malas nak layan cerita-cerita camni tapi disebabkan semalam aku dah baca semua mesej dalam henset dia, secara automatiknya dia budget aku tau gak pasal hal tuh. so, terpaksa la aku dengar. time aku lepak kat library, aku dapat le tengok kemesraan diorang dua orang tuh. sampai dah naik meluat aku tengok. anywhuu, aku tak kisah. janji jangan susahkan orang lain udah. pandai-pandai jaga diri. tetiba elma suruh jumpa dia kat kedai fotostat belakang kolej. dia duk buat assignment c kat situ. siap dengan print sekali. huh, elokle. patutnya bagi aku buat, pastu print semua sekali. lagi lawa aku rasa. dia nak cepat lagipun, dia tinggal anak dia dalam kereta. aku terpikir dalam hati aje, apasal tak bawak aje anak dia keluar. harini pulak hari last lecturer aku kat kolej ampang. dia kena pindah ke shah alam. aku suka belajar ngan lecturer ni sebab muka dia ada iras-iras jennifer garner / catherine zeta jones…ahahks. anywhuu, lepas antar assignment, si mel duk mengadu kat aku pasal ada sorang member sound nad pasal nampak dia (mel) jalan ngan awek lain kat ampang park. aku mengeluh, eh bukan, menjerit dalam hati…adui le…masalah cenggini pun nak mengadu kat aku. nak jadi playa, tapi kene kantoi sikit camni pun dah menggelabah gile. aku suh dia lepak-lepak je. buat tak tau udahla. salah satu skill nak jadi playa ni kene denied everything. sebabkan aku tak mau jadi bosan ataupun meluat dengar cerita-cerita jiwang ni, aku balik rumah terus. tido lagi best…

Leave a Comment

cannot live without. . .sugar

semalam time nak hantar adik aku pergi lrt, aku terdengar lagu ‘maroon 5 – this love’ kat radio hitz. lagu ni dah lama keluar dan aku pun dah ada album maroon 5, dah bosan pun dengar. tapi tak tau pasai apa bila aku dengar kat radio aku jadi minat. dengan tak buang masanya, aku pergi download lagu tu tanpa menyedari yang aku boleh rip aje lagu tu dari cd. ntahle, download lagi seronok dengar gamaknya. pastu aku terus dengar dari petang sampai pagi esoknya. jadi lagu tidur aku. seronok la pulak. lagi satu terkejut la jugak. semalam bandwidth aku dalam masa sehari je boleh naik jadi 10mb. gilelah. berapa ribu visitor datang? aku dah set setiap bulan, approx. visitor dalam 500,000 orang. kire ok lah tu. aku aje visit mungkin dalam 100,000. kah kah. tu belum tengok bandwith kat website 959 lagi. sure gile punye. 1gb kot. aku duk upload video clip yang semuanya size atas 10mb. tapi takpe, ikhwan punye bandwith dalam 10gb atau lebih. dia tak kisah dan tak heran sangat pun. yang bestnya mru punya bandwith. unmetered. tu lagi sedap. tadi…aku baru je ambik slip exam aku. next week dah start exam dol. gile ah. pagi tadi tetiba waktu kelas aku dishiftkan ke pukul 9. tersangap aku bangun tido rush ke kelas. seb baik sampai kul 9:30. geng rebonding pun cam biasa lah, sampai kelas lambat, lambat dari aku. pukul 10 kot sampai. time kelas, sesambil aku dengar lecturer berhujah, aku duk main-main le henset member aku. baca mesej, baca itu ini. tetiba aku ternampak mesej yang best kat dalam tu. baru le aku terperasan yang member aku sudah jatuh hati kat classmate. budak geng rebonding. berbunga-bunga ayat dia dalam henset tu. naik geli pulak aku tengoknye. tapi kebanyakannya ayat depa duk karang aku tak paham sangat la. ape dah tua ke aku ni sampai ayat/slanga remaja muda mudi sekarang pun aku dah tak paham. ish ish ish…kene rajin-rajin lepak dengan budak-budak muda la sekarang. tengok life depa camne. petangnya pulak, aku kena pegi kolej lagi sekali, nak kena tunjuk projek final c kat ‘teman projek’. gile tu, semalam berperah otak nak tulis program tu. nasib baik siap dan ok. nak test, aku kene buat kat student center. tapi kat student center pulak penuh. tak selesa aku nak present pastu ramai orang lalu lalang tengok. pastu pulak dengan tetibanya notebook shutdown, aku lupa charge bateri. sungguh siye. gile gak penat tadi. aku tak minum/makan sejak dari tengahari tadi. jadi badan aku kurang gula, jadi lemah sikit. ataupun dah naik lemak, asyik minum minuman bergula aje. time nak balik tadi, aku baru terperasan yang aku tak kunci kereta time parking. gile ah. seriusly gila. nasib baik kereta ok aje. ishk. ni pun aku menulis menatang journal ni lepas aku sembur racun rumpai kat belakang rumah aku. dah naik semak aku tengok, tu yang semalam aku pi beli racun rumpai. nak cabut rumput malas, jadi kita racun aje…heu heu heu…

Leave a Comment

balik-balik geng rebonding

wuyoo…final dah dekat giler babas. minggu depan aje. start dengan paper database pulak tu. aduile. tadi petang kelas terakhir. semua kena sound. dengan aku aku sekali kena sound. walaupun aku tak banyak buat slack. kekadang je attendance rongak sikit. ahehe. cerita-cerita pasal database, aku pulak terlupa nak hantar kertas kerja untuk kitar hayat pembangunan dan kitar hayat pengkalan data. sikit lagi nak siap, seb baik minggu depan baru due. cuma yang pening sekarang ni kertas kerja dengan coding untuk c. due hari sabtu ni. adui. rakan projek aku lagi sorang tuh tak datang-datang kelas dari minggu depan sampai minggu ni. rakan projek aku yang dah kahwin tu. dia la rakan projek aku. masalah famili ke. payoh aaa kalu dah kawin ni. masalah aje aku tengoknye. tapi pepehalpun gua tak masuk campur urusan dan hal-hal orang ni. takkan nak menyibuk life orang. kecuali le diminta menyibuk, tu pun boleh le enterprame sket.

anywhuu…hari ni ada sesi mentor mentee. aku pun tak tau ada ke tak. bebudak dalam group aku senyap je. kat semua orang aku antar sms tanya ada ke tak, seekor pun tak jawap. siye punye geng rebonding. menyusahkan aku je. nak telefon aku pun susah gile. balik-balik aku jugak. bil pun dah nak naik melambung. esok kelas aku ingat nak sembur sikit. bebudak muda mudi ni payahlah. kalau bagi muka sikit, mula la nak pijak kepala. susah sungguh. dah le aku sibuk petang tu. nasib baik aku sempat jugak beli racun rumpai. eheheh…

aku baru je redesign website sdarians 959. aku letak video-video yang aku sempat ambik. nasib baik ada ikhwan yang baik hati dan sudi sponsor bandwidth dan web space untuk sdarians 959. terima kasih ikhwan. boleh aku upload memacam video kat situ. nak pulak aku baru beli firewire. space si ikhwan tu banyak gile, 1gb rasanya. bayar pun murah. nak banding dengan webhosting aku ni, bayar mahal, tapi dapat sikit je. tengok le mungkin kalau dah expire sesi ni, aku nak tukar ke tempat lain le. kredit card pun kredit card la. janji murah sikit. tapi setakat ni aku punya webhosting provider nampak ok je. takde downtime. kalau nak banding dengan dulu aku pakai malaynet, asyik jahanam je server. dah naik bosan aku setiap kali down kena setup balik sendiri webserver, ssh, apache, mysql, php, bla bla bla…

Leave a Comment

geng rebonding buat hal lagi

aku baru je setel buat open house hari sabtu lepas. member-member kolej aku ada gak datang, tapi malam. member-member lain cam ex-sdarians, budak ex-uitm, aku tak expect datang pun. well, aku tak ajak pun kalau nak to be exact. diorang tu semua full of crap. :flip: tunjuk muka bila tengah susah aje. dah senang, lupa member, cam biasa lah. anywhuu, open house aku ok la secara overallnya. aku tak kisah sangat pun. yang pentingnya, time open house, perut aku mesti kenyang. minggu lepas aku ada kelas tambahan hari jumaat. ikutkan, aku malas betul kelas lepas sembahyang jumaat. badan dah terasa malas, tapi tak kisahlah. pergi aje. sesampai, tengok aku sorang je baru sampai ke kelas. time tu dah 15 minit lambat. bebudak ni nak buat hal lagi ke. minggu lepas, lecturer baru je mengamuk sebab budak ponteng kelas. tak serik-serik gamaknye especially geng rebonding. tak kisahlah. janji tak ganggu idup aku sudah. geng diorang ni ramai cawangan. yang paling poyos sekali yang suka lepak depan pejabat admin. cafe punyelah banyak boleh lepak, duk menyemak kat depan tu gak. aku nak lalu pun susah…

1 Comment