Press "Enter" to skip to content

Year: 2007

makan malam

apa tuh? mee kari yang dah nak habis. itu le dia dinner aku kat klcc tadi. teman datang jumpa aku. jadi aku ajak dia dinner kt food court. teman layan mee ape tah. lupa pulak aku. kekadang aku layan pasta tapi ikut perjanjian dengan member aku, pasta itu wajib pada jumaat. huh huh. anyways, sedap gak le walaupun kuah dia tak pekat sangat macam kat kafe tempat aku kerja.

tapi yang nyatanya, nasi lemak kat kafe tu memang layan. walaupun mahal sket, tak cikai. kadang-kadang kalau teringin, aku pegi layan sensorang, jimat duit. keh keh keh.

emm…oh ye. aritu aku kasi pinjam thumbdrive kat member kerje kat mdec. alih-alih bila aku pakai je kuar pop-up antivirus ni kata dia detect satu. heh, apa la member. kata kerja kat mdec. takkan le antivirus pun tak update. kamon beb. nasib baik anti-virus aku detect virus dalam thumbdrive aku ni. kalau tak naya je.

okeh, tido dulu.

Leave a Comment

masa terluang

macam-macam cara boleh dibuat dengan masa terluang. especially dengan masa cuti hujung minggu. aku? suka duk rumah je, layan csi. weekdays selalu keluar. hujung minggu duk rumah la pulak. rehat-rehatkan badan. kalau ada masa terluang, aku pegi jalan-jalan makan angin. port dickson ke. ataupun kalau diajak, aku pegi la shopping complex tu.

tapi minggu lepas, aku ada kerja kat cyberjaya. aku kena upgrade satu server di sana. pusing punya pusing, cubaan tersebut gagal sebab kekurangan bahan dan juga disebabkan support software yang begitu bodoh sekali. lantas ia menyebabkan aku membazirkan waktu hujung minggu aku yang begitu berharga. ada le beberapa kali aku pergi balik cyberjaya. sungguh membosankan. sungguh membazir.

dah, tu aje. sekian terima kasih.

2 Comments

letih

adeh, pening kepala buat diskusi kat mdec cyberjaya semalam. balik lewat gile. aku ingat boss nak belanja aku makan tapi rupa-rupanya dia pegi bawak aku makan kat open house msc. ceh. melepas makan pasta. tapi pepehal, aku sapu habis-habisan kat open house tuh. kambung ke, nasik minyak ke. janji perut aku full.

anyways, tahu tak legend vampire? alah, yang isap darah pastu tak bleh mati tuh. ada satu kisah ni kat alaska sana tuh. negeri tu ada 30 hari malam, 30 hari siang. pada giliran 30 hari malam tu, sherif bandar tu mengalamai pelbagai insiden pelik dan menakutkan. satu persatu orang mati kena bunuh. diorang ingat itu dibuat oleh orang biasa.

pusing sana sini rupa-rupanya vampire. habis satu town kena bunuh, kepala tercabut. sherif tu dapat tahu yang cara nak bunuh vampire tu dengan kapak kepala diorang atau buat headshot. akhir sekali, sherif tu suntik tangan dia dengan darah vampire tu untuk jadi kuat dan membunuh ketua vampire tu dengan menumbuk dia kat kepala.

lepas dah bunuh, dia lepak dengan bekas isteri dia tengok matahari terbit. tapi sherif ni terbakar sebab lepas dia suntik dengan darah vampire, dia jadi vampire dan tak boleh tengok matahari. sekian, itu aje jalan cerita 30 days of night. sapa nak tengok pegi la. padan muke. he he…

2 Comments

prison break

gini kisah dia. ada 2 penghuni sel di suatu kawasan. ia merupakan kepunyaan teman. sel tersebut agak besar dan diperbuat daripada kaca dan agak berat kerana dipenuhi batu. suatu hari, sel tersebut terpaksa dibersihkan kerana sudah kotor. sementara dibersihkan, penghuni sel tersebut harus ditempatkan di kawasan sementara.

apabila sel tersebut sudah dibersihkan, teman menyedari bahawa satu penghuni sudah melarikan diri. hilang dari pandangan. agen-agen dikeluarkan dari tempat simpanan untuk mencari penghuni yang melarikan diri itu. setelah berhempas pulas selama 30 minit mencari sehingga seorang agen terkena selumbar dari duri pokok, akhirnya penghuni itu ditemui sedang melarikan diri di dalam longkang.

penghuni itu agak laju gerakkannya kerana mampu bergerak begitu jauh. tetapi dia tidak sehebat michael scofield kerana berjaya ditangkap oleh agen yang begitu terlatih seperti alexander mahone. badan agen tersebut agak sakit sebab terpaksa bercangkung lama. dibawah adalah gambar penghuni sel yang cuba membuat prison break tersebut.

sekian, terima kasih.

2 Comments

nasi lemak

biasanya setiap pagi aku akan buat sarapan aku sendiri. buat yang gitu-gitu aje. roti, kaya dengan neskepe. kalau aku rajin, aku goreng nugget. kalau bertambah-tambah rajin, aku buat telur separuh masak. nak lagi rajin, aku buat omelette dengan hot dog. tapi rajin disini berkadar terus dengan masa atas graf linear.

alkisahnye, aku bangun lambat pulak hari ni. hujan beb. seronok gile tidur. dah bangun lambat, tak sempat la sarapan. jadi aku beli nasik lemak kat cold storage. walaupun bukan pertama kali beli, aku baru perasan nasik lemak tu cap canggih. gile high tech. selaras dengan wawasan 2020 gamaknya.

harga ialah rm1.89 tapi dengan cukai sebanyak rm0.10 dia jadi rm1.99. heh, ye lah tu. isi dalam ialah sambal, ikan bilis, kacang dan separuh telur. sedap atau tidak, ahh…layankan aje. tapi packaging dia agak fail. sampai terjatuh separuh daun pisang tu sebab dia tak bungkus betul-betul. seb baik tak kena seluar aku. kalau tak orang tengok, pehal merah je tuh. hoh.

okeh, tu aje. sekian terima kasih.

1 Comment

rumah terbuka

amacam raya masing-masing? ada ok? aku well, biasa aje. hujung minggu penuh dengan open house. save budget makan tengahari dan makan malam aku. huh huh huh. anyways, semalam ler aku terperasan sesuatu. aku pergi shah alam sebab ada hal sikit kat sana. untuk makan petang, aku singgah le mcdonalds kat seksyen 3 tuh. aku tengok ada la beberapa orang yang dressing lawa, pakai baju kurung dan sebagainya.

aku bajet, ni mesti baru balik dari open house ni. kata pegi open house, apasal sambung makan kat sini? ahh…mungkin tadi kat open house, makan nak cover-cover. bersopan santun. takut takde jantan nak mengorat. last-last sebab nak cover ayu, makan tak kenyang. lalu kena sambung makan kat mcdonalds. lol. sungguh kelakar. oleh itu, kalau dapat invite open house tu, toksah lah cover jambu ke, cover ayu ke. makan aje lah sampai kenyang. orang memberi, kita merasa. ok?

aku pun ada gak terasa nak buat open house. mungkin hujung minggu ni. biasa tetiap tahun aku buat. tahun lepas ada pari bakar. tahun ni aku nak tambah satu lagi. cendawan bakar. yeahh…

4 Comments

ditekan

depress. pernah? ah, tipu lah tak pernah. ada macam-macam penyebab dan varian natang ni actually. tapi semuanya berkait dengan satu benda aje lah. emosi dan psikologi. well, semua orang ada pressure points masing-masing. yang penting, sejauh mana kita boleh tahan. tapi aku tengok, depress ni macam dah jadi trend plak sekarang. orang muda-muda panggil emo. alah, yang duk beriye dengar lagu my chemical romen tuh disambil menghias myspace diorang dengan hitam di sana sini tuh. haa…emo lah tu. shit.

ada macam-macam cara yang orang buat untuk hilangkan depresi nih. ada yang mandi, ada yang makan dan ada yang makan pill. aku? dulu-dulu masa muda-muda aku makan pill. sedap. memang layan. tapi bila dah besar ni, aku boleh pikir panjang sikit. jadi aku channelkan ke tempat lain. aku ada dua aje. satu ialah tido. lagi satu shopping. aku kalau tengah pening ni aku suka beli benda. tak kisah le berguna atau tidak, mahal atau murah. aku beli ajee. rasa lega sikit lepas tu. heh. lol.

anyways, apa aku nak buat dengan benda-benda mengarut dalam bilik aku nih.

3 Comments

nipiskan rambut

bila aku bangun pagi dan terasa rimas di kepala, masa itu lah aku tahu yang waktu potong rambut sudah sampai. aku ingat nak simpan bagi panjang macam anuar zain (weweitt), tapi rupa-rupanya aku malas. aku tahu bos aku notice yang rambut aku panjang tapi dia tak sebut apa-apa sebab aku cool. tapi memandangkan ni bukannye waktu sekolah lagi, untuk tidak mensia-siakan kekebalan yang diberi, aku pun pegi lah potong rambut.

sampai kedai biasa, sekali dia tutup pulakk…adeh pemalas sungguh kamu ini. jadi aku pusing-pusing dan akhirnya terjumpa satu kedai dan menggangu tuan dia yang tengah tengok tv. aku kata nak trim rambut nih. kire kasi kemas ah. aku borak sket dengan dia pastu aku terlelap kejap. mengantuk beb, baru balik kerja. terjaga aku tengok dia pegi potong rambut aku nak macam stail hitler. hoh??!! sieg heil. mein fuhrer!. apa yang kurang misai je. aku suruh dia betulkan sket dan akhirnya kena dengan stail yang aku nak. hoh.

aku baru je habis baca buku “the divine comedy” oleh dante alighieri. buku ni pasal, err…ah kalau nak tahu gugel sendiri. maybe lepas ni aku nak try “mein kampf”.

okeh, tu aje.

Leave a Comment

selamat hari raya aidilfitri

I would like to wish all of my Muslim readers Selamat Hari Raya Aidilfitri (Eid ul-Fitr) (1428H). I also want to apologize for all of my wrongdoings and hope we can start a new book. Maaf Zahir dan Batin. In the meantime, enjoy your holidays, drive save and have fun.

Leave a Comment

nostalgia

ada ketika hari tu, aku terasa amat bosan sebab takde apa nak buat. jadi, aktiviti yang biasa dibuat ialah tidur le, apa lagi. tapi…agak berlainan dengan suatu hari tuh. tatkala aku tengah pandang-pandang siling, aku teringat akan zaman-zaman aku kecik-kecik dulu. time tuu mana ada ps2 ke, ps3 ke, hape celaka lagi lah nama konsol game nih. takde 3d atau yang sewaktu dengannya. apa yang aku ada ialah, 8 bit.

konsol pertama yang aku ada ialah konsol atari 2600. dibelikan oleh ayahanda aku. kalau tak silap, ada lagi menatang ni dalam stor rumah aku. dibungkus rapi, masih elok, tiada calar dan still boleh run. pastu ada additional 3 catridges game. benda yang takde ialah joystick (dua-dua dah patah). kalau aku rajin, aku boleh buat mod controller untuk revive balik menatang tuh. tapi…well. ah, banyak gile game dalam tuh. naik pening la kepala nak pilih yang mana satu. game buaya lah, olimpik lah, dan sebagainya. aku suka game pac man dengan race aje time tu. memandangkan mungkin sebab senang kut. game ni merupakan pemangkin kepada aku dalam sektor perkomputeran sebelum aku dapat pc pertama aku, yang guna floppy 5 inci, monitor 4 kaler dan guna intel 8088.

bila masuk tahun lain, aku dikenalkan dengan dunia 8-bit. yessa. konsol sistem nintendo atau nes. time tu game popular dah tentu ler super mario. gile best. selain tu aku layan game contra dengan goonies. setback time tu satu aje la, catridges dia bapak besar pastu selalu ada ‘connection error’ dengan catridges tuh. heh, lain-lain, memang awesome. aku rasa, natang ni dah takde dalam collection aku. catridge ada lah satu. yang lain tak tahu ke mana. dulu-dulu kekadang adalah sampai kekadang tak tido malam sebab main game mario tuh. iyelah, time tuh mana boleh save level. kena main sampai habis. harga catridges agak mahal la ketika tu. tak mampu budak sekolah nak beli. jadi biasanya dapat ehsan ayahanda aje le.

pastu upgrade plak. masuk dunia 16-bit. time tu sega genesis nama sistem dia. haih, ni dia punya grafik lawa la sket. game famous time tuh dah tentu sonic the hedgehog. aku layan game tu, altered beast dengan streets of rage. time ni dah kaya sket. boleh beli catridge sendiri. banyak jugak improvement dari natang 8-bit tuh. dah tentu, kekadang malam minggu tak tido malam sebab asyik duk main game.

masa zaman 16-bit tuh, time tu aku dah dikenalkan dengan sistem pc intel 386/486. aku mula tertarik dengan windows 3.11 dan makin melupakan semua konsol-konsol game old skool aku tuh. satu-satu aku belajar. ram drive lah, dos command prompt lah, qbasic lah. hari demi hari aku tinggalkan semuanya dan lebihkan masa ke atas windows. iyelah, gambar lawa. time tuh porno tak keluar lagi rasanya dan memandangkan modem yang aku ada 36.6k, memang lambat nak download file yang besar. modem tu dah terbakar kut, kena sambar kilat.

nyeh. sampaile ke zaman teknologi dan it sekarang nih. banyak benar benda yang dah berubah. sama ada kita sedar atau tidak. sekarang masing-masing dah selaras dengan kemajuan teknologi. masing-masing nak keep up. takut jadi katak dibawah tempurung. kadang-kadang, nak keep up sampai terlupa akan ‘roots’ masing-masing. lupa akan sejarah. kadang-kadang kalau korang tengok iklan tv masa hari merdeka tu, kebanyakannya potray akan generasi masa kini yang mengingati akan sejarah mereka secara sengaja atau tidak dengan membaca, melihat atau mendengar (refer iklan petronas). tapi dalam realiti, ada ke camtu? ada kut tapi kuantiti sikit.

apa dei aku mengarut ni. mungkin sebab perut lapar pastu central aircond ni sejuk nak mampos. anyway, disebabkan aku teringat game mario dan sebagainya tuh, aku pun berusaha mencari game-game emulator tuh kat torrent dan hasilnya aku dapat main kembali game-game yang begitu nostalgik dalam diri aku ni menggunakan pc. game-game yang membesar bersama-sama aku. nostalgik. memang nostalgik. kadang-kadang kita perlu ingat, yang lama tak semestinya hampeh.

okeh, nak gi layan game dulu. chiow.

2 Comments

sampai

nyeh, sampai jugak natang pakej pos ni ke rumah. saja try-try kalau-kalau dapat something dari ubuntu. heh heh. tapi tak berusik la kut benda tu sebab anyway aku memang dah install satu dalam pc. donlot kat internet aje.

semalam member ‘belanja’ aku dengan teman berbuka kat eden chulan square. ada ke member sampai chulan square pun tak tahu kat mana. anyways, mata rambang habis tengok banyak benar makanan. cam biasalah, ‘ter’tamak sket aje, semua benda aku nak try. perut aku tak sempat nak telan ikan bakar dengan abc sebab dah full. aku ingat ada lobster, tapi rupanya tu pakej lain. ada tu baru ngam weh. heh heh. tapi ko kerek aaa, gi tunjuk-tunjuk meja depan tu pulak. nasib baik tak kantoi.

aku parking jauh sikit. so, lepas makan kena la jalan ke kereta. ada laaa satu insiden ni hampir terjadi masa tengah jalan tu. kalau ikutkan hati, nak aje aku terajang mamat yang bawak motor tuh. memang nasib baik gile lah time tuh. kene beringat lain kali.

3 Comments